Wat is overwaarde en wat kunt u ermee doen? – Huizenbezitters houden er niet over op, want overwaarde is de manier om groot in te casseren op de huidige woningmarkt. Maar wat is overwaarde precies? Simpel gezegd, is overwaarde het verschil tussen de waarde van de woning en de (resterende) hoogte van de hypotheek. Het wordt ook wel eigenwoningreserve genoemd. Maar waarom is het juist nu zo’n hot topic geworden?

Wat is overwaarde en wat kunt u ermee doen?

Overwaarde, een hot topic op een verhitte woningmarkt

Dat komt door de grote beweging op de woningmarkt. De rente prijzen zijn sterk gedaald, terwijl de vraag naar woningen sterk gestegen is en het aanbod hetzelfde bleef. Het resultaat? Een verhitte markt waarin de prijzen alleen maar blijven stijgen. Naast ‘normale’ huizenzoekers, zijn er ook de investeerders die koopwoningen omzetten naar huurwoningen, waardoor de concurrentie alleen maar blijft stijgen (NOS, 2021). Als u een aantal jaren geleden uw woning heeft gekocht, valt te garanderen dat de waarde van diezelfde woning aanzienlijk is gestegen. Uw overwaarde, mocht u uw woning nu verkopen, zal dus evenals gestegen zijn. Nu is het aan u of deze overwaarde wilt verzilveren of dat u het nog even meeneemt.

Optie 1. Verkoop uw huidige woning in Almere en koop een andere woning

Een manier waarop u de overwaarde van uw woning in Almere kunt verzilveren, is door uw huidige woning te verkopen en een andere woning te kopen. Aangezien de woningprijzen overal gestegen zijn, is de kans groot dat het nieuwe huis dat u koopt, ook in waarde is toegenomen. Het voordeel is dus afhankelijk van wat voor woning u koopt en de waarde tegenover dat van uw oude woning. De kans is groot dat de prijzen hetzelfde zullen zijn in dezelfde regio, maar als bereid bent een stuk verder te gaan wonen, kunt u een behoorlijke woning hiervoor terug krijgen.  

Vooral voor degenen die in de Randstad wonen, of bijvoorbeeld in hartje Almere, hebben er baat bij naar een buitengebied te vertrekken zoals Friesland of Drenthe. Voor dezelfde prijs kunt u uw appartement in de Randstad inruilen voor een boerderij of woning in de Achterhoek. Daarnaast raden wij u aan de mogelijkheden rondom uw hypotheek te bekijken. In combinatie met de lage hypotheekrente en het bedrag van uw huidige hypotheek, is er een kans dat u uw maandbedrag kunt verlagen. Of u kunt de overwaarde van uw huidige woning gebruiken om een lagere hypotheek te krijgen voor uw nieuwe woning. Genoeg kansen dus. 

Optie 2. Niet verkopen, maar verbouwen

Wat nu als u tevreden bent over waar u woont en niet wil verhuizen, of als u geen andere geschikte woning kunt vinden? Dan kunt u ervoor kiezen uw huidige woning in waarde te verhogen en eens goed te verbouwen. De regel luidt dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van uw woning. Als die waarde is gestegen, waar we van uit kunnen gaan in de huidige markt, is er dus speling. Mocht u het inkomen ervoor hebben en de bijbehorende maandlasten kunnen betalen, is het een idee een aanvullende hypotheek aan te vragen voor een bouwdepot. 

Door te verbouwen maakt u uw huis niet alleen mooier en fijner om in te leven, maar u kunt het ook een stuk duurzamer maken. Door uw woning energiezuiniger te maken, krijgt u een hoger energielabel en een lager energieverbruik. Zo bespaart u geld en garandeert u een hogere waarde in de toekomst wanneer u besluit uw woning te verkopen. Gebruik de Betaalbare Verbouwing Checklist van Vesta Makelaars om te beginnen.

Optie 3. Verkopen en op zoek naar een huurwoning (in Nederland of in het buitenland.)  

U kunt er ook voor kiezen uw huidige woning te verkopen en een huurwoning te zoeken. U ontvangt uw overwaarde op uw rekening en dit wordt gezien als vermogen. Dit is vrij besteedbaar, maar let wel op alle belastingregels. Het bedrag wordt gezien als ‘eigenwoningreserve’ en beïnvloedt tot drie jaar na het verkoopmoment de hoogte van het bedrag waarover u rente mag aftrekken bij uw nieuwe hypotheek of lening (mocht u besluiten toch weer een woning te kopen). 

Sommigen verkopen hun woning in Nederland en verhuizen naar het buitenland. Zo zien we een aantal mensen vertrekken naar de Verenigde Staten, Spanje, Curaçao, Thailand, Indonesië en nog veel meer andere landen. Over het algemeen naar landen waar de huizenprijzen een stuk lager zijn. Zij werken voornamelijk online vanuit deze landen en huren een klein appartement of een flatje in Nederland voor het geval dat zij terug komen voor persoonlijke of werkgerelateerde zaken. 

Optie 4. Uw hypotheek aflossen

Niet verkopen, verhuren of verbouwen? Dat hoeft ook allemaal niet, maar iets wat u wel kunt doen om gebruik te maken van de overwaarde is besparen op uw maandelijkse lasten. Dit doet u door extra af te lossen. Wanneer u extra aflost, vermindert uw hypotheek hoogte ten opzichte van de actuele waarde van uw woning. Relatief gezien, wordt uw hypotheek kleiner, wat er voor kan zorgen dat sommige rente-opslagen vervallen. Het extra aflossen van uw hypotheek kan dus zorgen voor lagere maandlasten. Bespreek dit met uw hypotheekverlener en zorg dat u over een recent taxatierapport of de huidige WOZ-waarde beschikt. 

Meer weten over hypotheekrente? Lees ons artikel ‘Alles wat u moet weten over de hypotheekrente’. 

Vesta Makelaars, uw verkoop- en/of aankoopmakelaar

Met al deze nieuwe informatie kunt u bewust keuzes gaan maken over de overwaarde van uw woning. Kiest u voor verkoop? Dan ben u bij Vesta Makelaars aan het juiste adres. Ook als u op zoek bent naar een nieuwe woning biedt Vesta makelaars twee pakketten voor woningverkoop waar u uit kunt kiezen. Onze Funda beoordeling is momenteel 9.3, wat niet alleen onze expertise bewijst, maar ook onze klantvriendelijkheid! Neem contact met ons op!