Een huis kopen in Almere is alleen mogelijk als u ook de goede hypotheekrente afsluit. Maar wat is een hyptheek? En wat moet u erover weten om uw huis in Almere te kopen? Een hypotheek is een recht van zekerheid tot afbetaling voor de bank. Een huis kopen in Almere doet u met behulp van een hypotheek, waarbij het huis als onderpand dient. Een hypotheek bestaat uit drie onderdelen: de lening, de aflossing en de verzekeringen. In ons artikel: “Welke verzekeringen zijn voor u van belang?” bespreken we de verzekeringen.

 

De lening spreekt voor zichzelf. U leent een bedrag bij de bank (of een andere hypotheekverstrekker) om uw huis te kopen. In Nederland betaalt u rente over leningen. De rente die u betaalt over de lening van de bank wordt hypotheekrente genoemd. U betaalt deze rente totdat u de volledige lening heeft terugbetaald aan de bank. Uw bank schrijft iedere maand de hypotheekrente van uw bankrekening af.

 

De aflossing is de terugbetaling van de lening die u van de bank of een andere hypotheekverstrekker hebt ontvangen. Deze hypotheekrente is momenteel zeer laag, waardoor de huizenmarkt flink aantrekt. Aangezien er meerdere hypotheekvormen zijn, zijn er ook meerdere manieren om uw lening af te lossen. Er zijn twee hypotheekvormen waar u gebruik van kunt maken:

 

De linaire hypotheek (‘tijdens de looptijd aflossen’)

De eerste hypotheekvorm is ‘tijdens de looptijd aflossen’ ookwel de lineare hypotheek genoemd. Dit is een combinatie van de aflossing samen met de hypotheekrente. Dit wordt elke maand van uw rekening wordt afgeschreven. U betaalt op deze manier uw hypotheek in 30 jaar terug. De hoogte van uw maandelijkse hypotheekaflossing blijft dertig jaar hetzelfde. De schuld wordt iedere maand kleiner op deze manier, waardoor u iedere maand over een kleiner bedrag rente betaalt. Deze hypotheeksvorm is dus voordeliger over de 30 jaar die u aflost.

 

De annuïteitenhypotheek

De tweede hypotheekvorm en de meest gebruikte hypotheekvorm, is annuïteitenhypotheek. Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente. Aan het begin heeft u redelijk lage maandlasten en naar verloop van tijd zal u steeds meer betalen. U begint namelijk met het betalen van de rente en kleinere hoeveelheid van de aflossing. Op deze manier profiteert u volop van de hypotheekrenteaftrek.

 

De hypotheekrenteaftrek

U komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u de hypotheek volgens een vast schema aflost. De volgende kosten voor het afsluiten van uw hypotheek mag u in 1 keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar dat u de kosten hebt betaald:

 

  • Advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten voor het krijgen van de lening
  • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

 

U mag de rente over uw hypotheek of lening in sommige gevallen ook aftrekken. Dit hangt af van uw hypotheek. Er zijn drie mogelijke situaties:

 

  • U heeft op of na 1 januari 2013 voor de 1e keer een hypotheek of lening afgesloten
  • U had al een hypotheek of lening en die heeft u op of na 1 januari 2013 verhoogd
  • U heeft de hypotheek of lening vóór 1 januari 2013 afgesloten en daarna niet meer verhoogd

 

De belastingdienst beantwoord al uw vragen in het artikel: “Mag ik mijn hypotheekrente altijd aftrekken?