Wie ooit eerder een huis heeft verbouwd, weet dat het geen weekend werk is. Het regelen van de juiste vergunningen en het kiezen van een goede aannemer kunnen al weken duren voordat er daadwerkelijk aan het huis gebouwd wordt. Wie wil verbouwen moet geduld hebben. Voor degenen die desondanks dromen van een grotere woonkamer, inloopkast of aanbouw, hebben wij, van Vesta Makelaars, een ‘betaalbare’ verbouwing checklist opgesteld. Als u weet wat u wil en hoeveel dit kost, kan dit u al een hoop verbouwingsstress schelen.
1. Wees realistisch
Het is heel belangrijk om eerlijk tegen u zelf te zijn als u van plan bent te verbouwen. Daarom moet u zichzelf de volgende vraag stellen: “Is wat ik wil wel haalbaar?” U wil bijvoorbeeld uw achtertuin vergroten maar achter de tuin is een straat. Begin niet aan verbouwen voordat u 100% zeker bent van de haalbaarheid van het project.
Daarnaast is het een goed idee om rond te kijken bij u in de buurt en buren te vragen naar hun verbouwingen. Hoeveel kostte de verbouwing? Hoe lastig was het de nodige vergunningen te ontvangen? Hebben zij toevallig nog contacten die u verder kunnen helpen? Zo krijgt u een globaal idee van hoe het is te verbouwen in uw wijk in Almere en kunt u afwegen of u het de moeite waard vindt.
2. Wees bewust van ieder detail
Als u in de avond wakker geschud wordt en u gevraagd wordt: “Wat gaan we precies doen met de verbouwing?” Bent u dan in staat om tot in de laatste details te beschrijven wat u wil veranderen aan uw woning? Verbouwen is niet alleen dat ‘ene irritante muurtje’ weghalen. Wat voor invloed heeft dit muurtje op uw huis? Welke leidingen lopen erdoor? Welk deel van het huis hield deze muur stabiel? Wees u bewust van alle details die invloed zullen hebben op uw huis tijdens de verbouwing.
3. Hoe gaat u de verbouwing betalen?
Een verbouwing kost, zoals u weet, veel geld. Met de volgende tips hopen we u te helpen de verbouwing zo betaalbaar mogelijk te maken.
Allereerst, hoeveel kost de verbouwing?
Dit hangt af van verschillende factoren. Hoe groot is de verbouwing? De details waar u bij de vorige stap aan moest voldoen, komen goed uit bij het aanvragen van globale offertes bij verschillende aannemers. Zend de opdracht uit en vergelijk wat de prijzen zijn.
Wees niet alleen prijs gericht, maar onderzoek ook de kwaliteit van de aannemer en weeg af wat u het belangrijkst vindt. Dat het snel klaar is? Of dat het goedkoop is? Of dat de aannemer u meeneemt in het proces. Op basis hiervan kiest u de juiste aannemer. Heeft u de juiste aannemer gevonden? Vraag aannemers ook hun opdrachten te specificeren. Zo komt u niet voor nare verrassingen te staan. Onderzoek en vergelijk met precisie! Zo maakt u de goede keuze en kunt u beginnen met onderhandelen over de prijs.
Onderhandelen is een kunst
U kunt de prijzen drukken door zelf een deel van het werk doen. Denk bijvoorbeeld aan sloopwerk. Een dagje met vrienden op een muur in hameren, helpt dus al de prijs te drukken. U kunt bezuinigen op de materialen of ervoor kiezen de sloop afvoer zelf te doen. Daar zijn niet per se dure containers voor nodig. Al deze factoren kunnen helpen de prijs te verminderen.
De aannemer zal in zijn offerte ook een kopje hebben staan met ‘Stelposten’, dit zijn kosten waar de aannemer nog niet zeker van is, omdat hij of zij afhankelijk is van een onderaannemer. Dit valt altijd hoger uit, dus houd hier rekening mee. Tijdens een verbouwing kunt u er altijd van uitgaan dat de prijs hoger zal uitvallen. Daarom is het altijd een goed idee om te onderhandelen over de prijs. ‘Nee’ heeft u, ‘ja’ kunt u krijgen!
Ten tweede, hoe bent u van plan de verbouwing te bekostigen?
Met de globale offertes die u heeft liggen, kunt u de bank laten checken of dit bedrag te dekken is met een extra hypotheek. Handig om ook te inventariseren hoeveel extra maandlasten de extra hypotheek zal kosten. Een extra hypotheek hoeft natuurlijk niet per se. U kunt ook uw spaargeld gebruiken om in uw huis te investeren. Blijf wel scherp op het behouden van een buffer, mochten er onvoorziene omstandigheden spelen zoals onverwachte verbouwingskosten.
Ten derde, houd rekening met extra kosten
Verbouwen kost altijd meer dan wat op de offerte staat. Dit komt omdat er ook factoren meespelen die niet in de offerte zijn opgenomen. Denk hierbij aan onvoorziene kosten van de aannemer zoals meerwerk. Het is geen plezier om aan te denken, maar ga uit van de ‘worst case scenario’s’ zo bent u op alles voorbereid. Niet alle tegenvallers worden opgenomen in de offerte. Als u bijvoorbeeld uw vloer laat leggen en blijkt dat de balken onder de vloer verrot zijn, zal dit meerwerk opleveren, De aannemer zal u hier (verplicht) van op de hoogte stellen. Dit kan invloed hebben op de hoogte van uw factuur, maar dit moet eerst onderhandeld worden. Aannemers willen graag de klus klaren en u wil u verbouwing afronden, vaak is er een mooie middenweg te vinden.
Zo nu en dan kan men geluk ervaren met de verbouwing. Dit noemen we minder werk en dit betekent dat de klus meevalt. Misschien blijkt dat er te veel tijd is ingeschat voor de klus, maar was het werk toch sneller klaar dan verwacht. Goed nieuws voor uw budget dus!
Laat u uw keuken verbouwen? Dan zult u waarschijnlijk niet veel zelf meer koken. Hoeveel geld bent u kwijt aan het eten van afhaalmenu’s? Moet u het huis uit? Waar gaat u naartoe? Goedkoop bij de schoonouders of dan toch liever betalen voor een hotelkamer. Al deze kosten kunnen een verbouwing duurder laten uitvallen als u deze niet opneemt in uw begroting.
Ten vierde, koop slim, niet veel
U kunt het beste al uw benodigdheden voor de verbouwing in een keer kopen. Zo behoudt u makkelijker het overzicht van de kosten en geeft u niet onnodig geld uit. Vergelijk het met boodschappen doen. Wees zo gedetailleerd mogelijk in uw boodschappenlijst. Van schroeven tot verf, zet alles op het lijstje en plan een dag in voor een bouwmarkt bezoek. Doe dit niet gehaast, vaak zult u zich andere producten herinneren die u vergeten bent op het lijstje te zetten.
U hoeft uw aankopen niet per se gloednieuw uit de winkel te kopen. Tweedehands mogelijkheden kunnen de oplossing zijn voor budget verbouwingen. U kunt complete keukens, tegels en nog veel meer vinden op Marktplaats of overkopen van kennissen. Bent u van plan zelf te klussen, maar heeft u een incompleet gereedschap set? In plaats van een boor te kopen kunt u een bericht plaatsen op Facebook of een kijkje nemen op Peerby, een website waar u voor een kleine tegen betaling, spullen kunt lenen.
4. Welke vergunningen heeft u nodig?
Vergunningen, zonder komt u niet verder. Dat hoeft trouwens niet altijd het geval te zijn. In principe kan een aanbouw vergunning vrij neergezet worden. Toch is het slim om altijd bij de gemeente te checken wat wel en niet kan. Vaak hebben gemeenten bestemmingsplannen staan en als uw verbouwing die in de weg staan, zal de verbouwing niet goedgekeurd worden. Blijkt dat u een vergunning nodig heeft? Dan kunt u een bouwaanvraag doen. Reken op tot wel zes weken doorlooptijd, dit is de totale tijd tussen het verzoek en de feitelijke uitvoering ervan. Begrijpelijk dat u toch al wil beginnen met de verbouwing, die duren op zichzelf al lang. Toch raden wij u af te beginnen zonder een vergunning. Mocht u de verkeerde bomen schudden, kan uw verbouwing stilgelegd worden en bent u er waarschijnlijk langer mee bezig dan gepland.
5. Wees een goede buurman/vrouw
Houd uw buren op de hoogte. Dit is de ongeschreven, onuitgesproken regel van verbouwen. U bent niet de enige die de verbouwing meemaakt, misschien bent u zelfs niet thuis, maar voor even in een heerlijk hotel. Uw buren zullen ieder geluid meekrijgen. Dit is natuurlijk gewoon overlast, maar in de context van een verbouwing, is het geoorloofd. Wees een nette buurman/vrouw en vertel ze over de werkzaamheden, de voortgang en nodig hen uit om het resultaat te komen bekijken. Een bloemetje of een klein gebakje als beloning voor hun geduld, is ook erg vriendelijk.
6. Een verbouwing duurt altijd langer dan verwacht
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, verbouwingen duren lang en lopen altijd uit. Uw verbouwing kan op alle vlakken vertraging oplopen. Het gaat goed met Nederland en dat is te zien in de drukte, aannemers hebben het druk, net zoals leveranciers en architecten. U bent niet prioriteit nummer 1. Want er zijn nou eenmaal meer mensen die hun keuken, badkamer of tuin verbouwen. Calculeer dus een rek in uw planning. Plan geen vakantie te dicht na de verbouwing. Bespaar uzelf de stress en plan ruim, misschien zelfs te ruim. Dan kan het alleen nog maar meevallen.
7. Het moment om te investeren in uw woning
Wanneer u van plan bent te verbouwen, is het goed om te overwegen of er andere mogelijke investeringen gemaakt kunnen worden. U kunt er voor kiezen zonnepanelen op het dak te plaatsen, vloerverwarming te laten leggen of een warmtepompinstallatie in te zetten. Dit is natuurlijk even duur, vooral naast de verbouwkosten maar op lange termijn kan dit heel veel geld schelen. U bespaart met vloerverwarming al tot 15% op stookkosten en elektra.
Daarnaast is het mogelijk subsidies te ontvangen voor het energiezuinig maken van uw woning. Dit verschilt per regio en gemeente. Daarom raden wij u aan de energielabel.nl te checken en in gesprek te gaan met de gemeente. Zo investeert u in uw woning, bespaart u op toekomstige kosten en helpt u het milieu. Meer informatie over energie labels kunt u vinden in ons artikel: Het energielabel: dit moet u weten!
8. Vergeet niet dat het de moeite waard is
Het is veel werk, tijd en stress, en soms zult u denken “Waar doe ik het voor”, maar aan het einde van de dag, is het de moeite waard. Het is belangrijk hieraan te blijven denken, vooral als de verbouwing uitloopt. En als dit niet helpt, stelt u uzelf dan voor in uw nieuwe keuken, badkamer of aanbouw wanneer het helemaal klaar is. Nog even door bikkelen, u kunt het!
Heeft u ooit uw woning verbouwd en herkent u dit? Of vindt u dat er nog belangrijke stappen missen in onze checklist? Wij, van Vesta Makelaars, zijn benieuwd naar uw mening! Laat het ons weten!
.