Voor het efficient leeghalen van uw oude woning.

Superleuk, u heeft uw nieuwe woning gevonden en u gaat verhuizen! U droomt waarschijnlijk al over de inrichting en de leuke tijden die u er zal ervaren. Maar dan bedenkt u zich dat u uw oude huis natuurlijk nog moet opruimen en dat alles meegesleurd moet worden naar uw nieuwe woning. De vraag: “Hoe kan ik nu het beste verhuizen?” schiet te binnen. Verhuizen is een hele klus. Echt van uw nieuwe woning genieten, gebeurt pas als de verhuizing rond is. U moet aan een hoop denken, wat betekent dat er veel vergeten kan worden. Wij, van Vesta Makelaars, willen u graag helpen met onze ‘verhuizen doet u zo’ checklist. In deze checklist richten we ons vooral op het leeghalen van uw oude woning. Het ‘opstarten’ van uw nieuwe woning vraagt om een geheel eigen checklist en zal dus niet besproken worden.

 

1. Plannen is alles in een verhuizing

Het leven zou toch zo makkelijk zijn als uw planning altijd precies klopt en alles zo lang duurt, zoals u dat inroostert. Helaas werkt dit niet zo. U kunt ervan uitgaan dat alles uitloopt, anticipeer hier dan ook vooral op! Hoe snel u ook kunt inpakken, het gaat u niet lukken het hele huis in 2 dagen leeg te krijgen. Minimalisten misschien wel. Plan daarom genoeg tijd in en plan zelfs nog een extra dag voor de laatste dingetjes.

Het slimste is om een maand van tevoren te beginnen. U kunt natuurlijk niet alles plannen, maar een idee hebben van hoe u de verhuizing aan zal pakken, brengt rust met zich mee. Schat in hoeveel tijd iedere taak in beslag neemt en ga ervan uit dat ook die taak langer zal duren. Zorg dat de taken verdeeld zijn naar het kunnen van degene die u helpen met verhuizen. De een kan beter kleren vouwen en inpakken, terwijl de ander goed is in het demonteren van kasten. Door iedereen op de juiste plek te zetten, werkt u efficiënt.

Wat vaak wordt vergeten is het netjes achterlaten van de oude woning. Ook de tijd die u hiervoor nodig heeft, moet ingepland worden. U helpt de volgende bewoner ermee en u waardeert het ook als de oude bewoners van uw nieuwe woning hetzelfde doen. Help uw medemens zoals u geholpen wil worden en zorg dat de plinten stevig staan, de deuren niet kraken en het netjes is voor de nieuwe bewoners. Goede karma, noemen we dat!

 

2. Verhuis verlof

Wist u dat er verhuis verlof bestaat? Niet iedere werkgever biedt dit aan, maar het is de moeite waard om even de CAO door te snuffelen. Het verhuis verlof biedt toch net die 2 à 3 extra dagen vrij, die u kunt gebruiken voor het uitpakken of inpakken van dozen.

 

3. Een begroting voor de verhuizing

Net als bij verbouwingen, kunt u erop rekenen dat u aardig wat kosten zal betalen tijdens het verhuizen. Denk hierbij aan de spullen die nodig zijn voor het losschroeven van de kasten, de dozen die u aanschaft voor het inpakken van kleren en de verhuiswagen. U kunt het beste al uw benodigdheden voor de verhuizing in een keer kopen. Zo behoudt u makkelijker het overzicht van de kosten en geeft u niet onnodig geld uit. Vergelijk het met boodschappen doen. Wees zo gedetailleerd mogelijk in uw boodschappenlijst. Van schroeven tot verf, zet alles op het lijstje en plan een dag in voor een bouwmarkt bezoek.

Niet alleen de ‘standaard’ kosten komen om de hoek kijken. U zult waarschijnlijk vaker uit eten gaan of eten bestellen als de keukenspullen in de dozen zitten. En het was zo behulpzaam van uw oude buurman om te helpen de gaten in de muren te vullen. Een klein presentje is wel zo aardig. Dit zijn belangrijke kosten die te vaak vergeten worden omdat ze vaak onder ‘onvoorziene kosten’ vallen. Houdt hier rekening mee en neem ze op in uw verhuis ‘begroting’. Verhuizen kan duur worden, maar met een goede begroting kunt u toch besparen waar het kan.

 

4. Hulp tijdens de verhuizing is fijn (als u er ook op kunt rekenen)

De (schoon)broers bieden hun hulp aan, uw vrienden willen ook wel even helpen en de buurman blijft niet achter. Heel lief, maar wie is er stipt om 9:00 om alles in te laden? Hoe sympathiek het ook is, vaak is het lastig om op kennissen te rekenen. Tenzij u zeker weet dat iedereen aanwezig is (en niet iemand last minute tickets heeft voor een voetbalwedstrijd of concert) is het een goed idee om een verhuis team in te huren. Zij zijn professional, bijna altijd op tijd en ze weten waar ze mee bezig zijn. Geen afleiding in zicht. U moet zelf de overweging maken, maar blijf realistisch in het kunnen van uw (ontzettend aardige en behulpzame) kennissen.

5. Stap-voor-stap foto’s tijdens de verhuizing

Het is een knap staaltje werk als u eenmaal alle snoeren op de goede plek heeft en al de elektronica in uw huis werkt. Maak het uzelf wat makkelijker en maak een foto van hoe de snoeren in elkaar zitten. Nog steeds een warboel? Koop gekleurde stickertjes en plak deze op de kabel en het portal waar het in moet. Schrijf welke snoer wat doet. De HDMI-kabel krijgt bijvoorbeeld een gele sticker en het portal voor de HDMI ook. Duidelijker kan haast niet en het bespaart werk! Dit geldt voor alles wat in elkaar gezet moet worden. De kasten, bedden etc.

 

6. Vergeet uw verstop plek niet tijdens het verhuizen!

Ieder huis heeft het: het verstopplekje. De plek waar u waardevolle spullen stopt als u op vakantie gaat. Vergeet dit verstopplekje niet te checken tijdens het inpakken. Uw grootste nachtmerrie is natuurlijk grootmoeders gouden oorbellen achter te laten in een huis dat niet meer de uwe is. Ook is het handig om een lijst samen te stellen met al uw waardevolle spullen. Ga deze lijst af om te voorkomen dat u iets vergeet.

 

7. De verhuiskoffer

Naarmate u meer inpakt, is de kans groter dat u dingen kwijtraakt. Voorkom dat u 6 dozen moet opentrekken om die ene sweater te vinden en pak een ‘verhuiskoffer’ in. Dat betekent dat u genoeg kleren inpakt voor een vakantie. Het liefste kleren die samen genoeg outfits samenstellen. Dan kunt u met gerust hart inpakken en hoeft u zich geen zorgen te maken over wat u morgen aan moet. In dit koffertje kunt u ook al uw essentials bewaren.

8. De verhuisdoos

Tijdens een verhuizing heeft u van alles nodig. Denk aan vuilniszakken, rubberen handschoenen, stanleymesjes, pleisters, schoonmaakmiddelen en nog veel meer. Door deze spullen bij elkaar te houden, bespaart u uzelf een heuse zoektocht tussen alle dozen door. Het slimste is een transparante opslagdoos te gebruiken, waarin u al deze essentials in kan opslaan. U zult het waarderen tijdens het verhuisproces.

Met deze checklist/tips hopen wij u te helpen met het verhuizen van uw oude woning naar uw nieuwe. Wij zijn niet de enige met een handige checklist. Klik hier als u de checklist van de Erkende Verhuizers wil inzien, ook deze checklist kan u verder helpen! Leest u onze checklist door en denkt u “er ontbreekt nog wat” of “Ik heb nog een handige toevoeging” Laat het ons weten! Wij, van Vesta Makelaars, wensen u veel succes (en sterkte) met het verhuizen!