“It’s the most wonderful time of the year!” Kerst komt eraan en dat betekent familie, gezelligheid, cadeaus en natuurlijk kerstversieringen! Richting de kerst worden woningen omgetoverd tot sprookjeskastelen met prachtige kerstverlichtingen. Superleuk, maar hoe zorgt u ervoor dat de gezelligheid niet ten koste gaat van uw veiligheid? Er is een manier om de kerst met stijl, maar ook veilig, door te komen. Want kerstdecoratie voor buiten is alleen mooi als het niet afbrand. Wij, van Vesta Makelaars, hebben een paar punten die u helpen veilig de kerst door te komen.

Veiligheid en kerstlichtjes

Hoe leuk die kerstversieringen ook zijn, wat u eigenlijk in huis haalt, zijn risico’s. Het is van belang hiervan bewust te zijn, vooral tijdens de aankoop van versieringen. Dit is zeker niet het moment om te besparen op goede kwaliteit lichtjes, die veilig zijn. U kent de deals wel: “maar 10,- voor 5 kerstlichtjes ” en dan blijkt de stekker niet waterbestendig te zijn. Geen enkel koopje is uw veiligheid waard. Buitenverlichting moet bestendig zijn tegen water, wind en ijs. Check ook altijd of de stekker waterbestendig is en zorg ervoor dat u een stekkerblok gebruikt die niet snel overbelast raakt. Maak alleen gebruik van goedgekeurde verlichting met bijvoorbeeld het KEMA-keurmerk. Verlichting dat warm kan worden, kunt u beter niet bij licht ontvlambaar materiaal plaatst. Koppel absoluut niet verlengsnoeren aan elkaar en rol kabelhaspels helemaal af. Controleer voor gebruik of de bedrading onbeschadigd is en hang de lichtjes zo op dat niemand er tegenaan kan lopen. Dit zijn de punten die het meest fout gaan, maar dit verschilt per huis!

Denk aan de kou!

Stelt u zich even voor: u heeft uw warme sokken aan en u ruikt dat er chocomelk wordt gemaakt. Er is nog een stuk gebak over van gisteren en er heerst een heerlijke kerststemming. De kerstlichtjes binnen maken het plaatje bijna compleet , maar dan: de lichten buiten zijn nog niet aan! Het is -5 graden buiten en u moet de koude, pijnlijke tocht naar buiten maken om de lichten aan te doen. “Had ik maar de kerstverlichting gekocht met een timer!” Denkt u. Vaak is verlichting die u zelf moet aanzetten een stuk goedkoper, maar u doet uzelf er geen plezier mee. Denk aan de ‘U’ van morgen en investeer in buitenverlichting met een timer of een die op afstand bedienbaar is.

Oh dennenboom, oh … plasticboom?

De dennenboom, de heerlijke geur van de naalden, het plezier van het versieren en … een makkelijk vlambaar risico. Hoe leuk en mooi de dennenboom ook is, erg veilig is het niet. De brandweer raadt af een ‘echte’ kerstboom in huis te halen. Kunstkerstbomen zijn brandveiliger dan natuurlijke bomen en zien er net zo goed uit. Met een kunstboom hoeft u zich minder zorgen te maken over lichtjes die erin hangen, of kaarsjes die in de buurt gezet worden (dit is natuurlijk af te raden, maar een goede boom met een keurmerk zal minder snel vlamvatten). Daarnaast bespaart u uzelf het opruimen van alle rotzooi dat komt kijken bij een echte boom.

Niet overtuigd? Een echte kerstboom kan natuurlijk ook. Het is dan belangrijk dat u een niet al te grote boom kiest. U kunt het beste voor een boom kiezen met kluit en deze dagelijks water geven. Een natuurlijke boom die vocht kan vasthouden is namelijk minder brandbaar. Een natuurlijke boom moet bij voorkeur in de verste hoek van de kamer gezet worden, vanuit een plek waar de deur gezien kan worden. Mocht er iets gebeuren, blokkeert de boom uw weg niet. De boom moet stevig staan en niet omvergelopen kunnen worden. Zet de boom niet dicht bij brandbare materialen zoals de gordijnen. De volgende tip klinkt logisch, maar toch gebeurt het: echte kaarsen in de boom. Dit is (vanzelfsprekend) niet veilig en wordt u ten zeerste afgeraden.

Vesta Makelaars wenst u een vrolijk (en veilig) kerstfeest!

Er is veel om aan te denken tijdens de kerst. Misschien is het wel uw eerste kerst in uw nieuwe woning, of bent u net klaar met een zware verbouwing. In welke situatie u zich ook mag bevinden, of u wel of geen kerst viert, wij, van Vesta Makelaars wensen u een vrolijk en veilig kerstfeest en een gelukkig nieuw decennia!