Covid-19 heeft invloed op onze gezondheid, onze economie en ook op onze woningmarkt. In deze bijzondere tijd is het niet altijd even makkelijk om te zien hoe de woningmarkt ervoor op staat. Als u afgaat op de berichten in de media zou u bijna de woningmarkt niet meer op durven. De corona crisis zorgt voor onzekerheid bij huis kopers, verkopers en huiseigenaren. Daarom willen wij, van Vesta Makelaars, u met dit artikel op de hoogte houden van de huidige stand van zaken betreft de invloed van Covid-19 op de woningmarkt.

De woningmarkt in beweging

Allereerst, is het goed om aan te duiden dat niemand zeker weet wat de woningmarkt de komende maanden gaat doen. Economen voorspellen een recessie, maar zolang er voldoende kopers en verkopers zijn, blijft de woningmarkt actief. In de drie maanden dat Nederland in lockdown ging, heeft de woningmarkt nauwelijks last gehad van Covid-19. Uit de analyses van Brainbay blijkt zelfs dat het aantal transacties 23% hoger liggen dan het weekgemiddelde vóór de lockdown! Woningzoekenden denken aan de mogelijkheden die de crisis biedt en de lage rente schijnt ook een positieve invloed te hebben.

Daarnaast is het woningaanbod gestegen met maar liefst 34% vergeleken met voor de crisis en worden woningen ook sneller verkocht (Bron: AD). Het aantal te koop gezette woningen ligt vergeleken met het begin van de crisis in precies dezelfde periode 1,4% hoger dan een jaar geleden. Sinds de maatregelen zijn ingegaan, bieden dus steeds meer mensen hun huis te koop aan. Het aantal woningen dat ook wordt verkocht, steeg met 4%. Waar het vorig jaar gemiddeld 42 dagen duurde voordat een woning verkocht werd, ligt dit gemiddelde nu nog maar op 29 dagen (Bron: NVM). In week twintig werden zelfs de meeste huizen verkocht van 2020! De consument schijnt het vertrouwen nog niet zijn te verloren, wat de woningmarkt redelijk stabiel maakt.

Schaarste blijft heersen

De enorme krapte waar de woningmarkt mee kampt, blijft van grote invloed, ook nu. Hierdoor staan de huizenprijzen nog steeds op recordhoogte. Vooral in de provincies Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Daarnaast is ondanks de lichte verhogingen, de rente nog altijd historisch laag. De Europese Centrale Bank heeft als doel de rente laag te houden, maar mocht deze toch verder oplopen, kan dit betekenen dat consumenten minder kunnen lenen en huizenprijzen uiteindelijk dalen.

De beweging op de woningmarkt heeft hoogstwaarschijnlijk met de onzekerheid van huidige huizenbezitters te maken volgens Nic Vrieselaar, woningmarktdeskundige van de Rabobank. Normaliter kochten consumenten eerst een nieuw huis voordat zij hun eigen huis te koop zetten. Dit zorgde voor een tekort aan aanbod. Door de huidige onzekerheid kan het zo zijn dat het huidige huis eerder wordt aangeboden. Op deze manier is er zekerheid over de overwaarde die kan ingezet worden voor een nieuw huis. Daarnaast denken sommige huizenbezitters dat er over een paar maanden een crisis voor de deur staat, waardoor ze uit voorzorg de verkoop van hun huis enkele maanden naar voren halen. Huizenbezitters willen niet het risico nemen om met twee huizen te zitten. Al deze variabelen hebben invloed op het aanbod.

Wat betekent dit voor u?

Bent u op zoek naar een nieuw huis in Almere of wilt u uw huis in Almere op de markt zetten? Vooral nu is het handig om te investeren in professionele hulp. Wij, van Vesta Makelaars ondersteunen u graag hierbij! Op basis van uw wensen, kijken we samen met u naar mogelijke wijken en welke huizen het beste bij u passen. Onze vakkundigheid en kennis over Almere maken het kopen van uw droomhuis in Almere tijdens de corona crisis haalbaar.

Benieuwd? Neem contact met ons op en wij staan u graag te woord!