Het energielabel, vroeger was het een mooi extraatje dat hielp tijdens de onderhandelingen. Tegenwoordig is het energielabel een verplichting in het steeds duurzamer wordende Nederland. Het doel van het energielabel is huiseigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen. Uw huis verkopen zonder energielabel kan u een boete van €405,- kosten.

De labels lopen van A, wat aangetoond wordt met een donkergroen label en staat voor zeer zuinig, tot en met G, wat staat voor een hoog energiegebruik met een donkerrood label.

Waar komen energielabels vandaan?

Klimaatverandering is waarschijnlijk het meest besproken onderwerp van dit decennium. Denk bijvoorbeeld aan het klimaatakkoord van Parijs. Energielabels voor woningen bestaan al een stuk langer. Sinds 2008 maken we gebruik van deze labels, die opgesteld zijn volgens de Europese richtlijnen. De Europese Unie wil met deze nieuwe richtlijnen consumenten stimuleren hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken.

Heeft u een energielabel?

Bent u van plan uw huis te verkopen of te verhuren? Zorg dat u in bezit bent van een definitief energielabel. Heeft u nog geen energielabel? Of heeft u uw huis gekocht met een D-label en in de tussentijd de daken geïsoleerd? Dan heeft dit snel invloed op de energiezuinigheid van uw huis en kunt u misschien een of twee labels ‘groener’ gaan. En hoe groener het label, hoe meer uw huis waard is!

Het aanvragen van een energielabel gaat als volgt:

  1. Bezoek de officiële website voor energielabels: Energielabelvoorwoningen.nl en log in met uw DigiD
  2. Check de gegevens van uw woning. Heeft u energiebesparende verbeteringen aangebracht? Wijzig deze gegevens.
  3. Bewijs deze verbeteringen door bewijsmateriaal toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan facturen die u heeft ontvangen voor deze verbeteringen
  4. Kies een deskundige die uw bewijsmateriaal  zal keuren en verstuur uw gegevens.

Nu is het afwachten op een mail in uw mailbox met daarin uw gloednieuwe energielabel. Het mooie aan dit systeem is dat de registratie van uw nieuwe energielabel automatisch gaat.

Hoe kunt u uw energielabel nog verder verbeteren?

Hoe groener, hoe beter! Er zijn verschillende manieren om uw energielabel te verbeteren. Sommige ingrijpender dan andere. Zonnepanelen kunnen de waarde van uw woning aanzienlijk verhogen. Natuurlijk moet u dan eerst flink investeren. Isolatie doet ook wonderen, U maakt enorme sprongen op het gebied van energiezuinigheid en u heeft het een stuk warmer in de winter zonder de verwarming al te hoog te draaien. U kunt ook overgaan op dubbel of HR++-glas. Enkel glas zorgt ervoor dat veel warmte verloren gaat. Dubbelglas, drievoudig glas en HR++ isolatieglas houden meer warmte vast en beperken de geluidsoverlast vanaf buiten.

Meer weten over energielabels? Neem een kijkje op www.energielabel.nl!