Op een huis bieden is spannend, het kan namelijk elke kant opgaan. Vooral als dit uw eerste keer is!  Wij helpen u graag met al uw vragen over het biedingsproces. Vragen zoals “Wanneer is het huis echt van mij?”, “Wat moet in een eerste bod?” en “Welke bieding soorten zijn er?”.  Er zijn eigenlijk drie manieren om te bieden. Hoe hoog uw eerste bod is, is afhankelijk van welke van deze drie manieren gebruikt wordt:

Een ‘normale’ bieding

Bij een normale bieding, gaat u uit van de vraagprijs van de verkoper. Samen met u aankoopmakelaar in Almere brengt u een eerste bod uit. Vaak ligt dit bod onder de vraagprijs en zal er een tegenbod gedaan worden door de verkopende partij. Dit kan telefonisch, schriftelijk of via de website van de verkopende partij. Het is altijd handig om hetzelfde bod via de mail te sturen. Dan heeft u altijd een kopie bij de hand. In deze mail vermeld u het bod en de ontbindende voorwaarden. Het proces van onderhandelen duurt vaak een paar dagen.

 

Een bieding bij inschrijving

Bij een bieding bij inschrijving moet u direct het maximumbedrag bieden dat u bereid bent te betalen. Alle geïnteresseerden moeten voor de besloten deadline een bod indienen in een gesloten envelop. U heeft geen idee wat de andere geïnteresseerden bieden, dus de spanning kan hoog oplopen. Dit werkt enorm prijsopdrijvend. Vooral dán is het belangrijk het hoofd koel te houden en alleen te bieden wat u waard vindt.  Voor u is het belangrijk de ontbindende voorwaarden aan te geven bij het eerste bod. Een financieringsvoorbehoud is aan te raden. Bespreek dit met uw aankoopmakelaar in Almere. Verkopers zijn zeer direct in wie ze kiezen. De meest gunstige bieding (voor hen) wint. Dit is niet altijd het hoogste bod, maar vaak het bod zonder financieringsvoorbehoud. De koper heeft dan namelijk meer zekerheid dat het huis ook echt verkocht wordt.

 

Een bieding op een veiling

Een huis snel verkopen kan door middel van een veiling. Dat gaat er zo aan toe: per bod wordt een prijs vastgesteld. De veilingmeester noemt een steeds hoger bedrag, bieders die dit willen betalen steken hun hand in de lucht. De prijs blijft stijgen tot er geen handen meer te zien zijn. Het hoogste bod slaat de veilingmeester af. Let op, het huis is dan nog niet verkocht. Nu begint het proces van ‘afmijnen’. De veilingmeester begint bij het hoogste bedrag en gaat langzaam naar beneden. Degene die als eerste ‘mijn’ roept, is de gelukkige winnaar. Bieden op een veiling kan heel spannend zijn.

 

Het is goed om te weten dat het in sommige gevallen niet mogelijk is het huis eerst te bezichtigen voordat u begint met bieden. Als u de winnaar bent van de veiling bent uw wettelijk verplicht het huis te kopen. Er zijn geen ontbindende voorwaarden. Ook als blijkt dat u geen hypotheek ontvangt. Kunt u het huis echt niet kopen? Dan kunt u rekenen om een boete. Er zijn dus zeker risico’s verbonden aan het kopen van een huis op een veiling. Het is wel een overweging waard, want soms kunt een prachtig huis kopen voor een prachtige prijs.

 

Onderhandelen

Wettelijk bent u pas in onderhandeling als de verkoper u een tegenbod doet of wanneer er expliciet door de verkoper gezegd wordt dat uw bod in onderhandeling is. De verkoper mag zich altijd uit de onderhandelingen terugtrekken. Hij mag ook tijdens onderhandelingen met u, met anderen onderhandelen. Vaak wordt dit wel door de makelaar aangegeven. U mag zich ook altijd uit de onderhandelingen terugtrekken.

 

Wanneer is het huis echt van mij?

Wanneer u en de verkoper het eens zijn over de verkoopprijs en de ontbindende voorwaarden, kan het koopcontract worden opgesteld. Als u als particulier een woning koopt is deze koop gesloten na het ondertekenen van het koopcontract door u en de verkoper. U heeft wel nog drie dagen bedenktijd. Na deze drie dagen kunt u alleen nog van de koop afzien op basis van ontbindende voorwaarden. Doet u dit niet, dan is het huis officieel van u!

 

Het kopen van een huis wordt een stuk makkelijker met uw aankoopmakelaar in Almere: Vesta Makelaars. Wij helpen u graag verder als u het pad niet alleen wil bewandelen. Kijk hier voor ons actuele woningaanbod en hier om contact met ons op te nemen. We horen graag van u!