Bent u van plan een huis te kopen en doet u onderzoek naar de verschillende hypotheekvormen? Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat hypotheken om uit te kiezen, maar u heeft de volgende drie vast wel eens voorbij zien komen: de lineaire hypotheek, de annuïteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. In dit artikel bespreken wij, van Vesta Makelaars, de lineaire hypotheek. Een lineaire hypotheek is naast de annuïteitenhypotheek één van de drie hypotheekvormen waar u als starter uit kunt kiezen als u hypotheekrente wilt kunnen aftrekken. Maar wat houdt een lineaire hypotheek precies in en wat zijn de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek? Vesta Makelaars zetten het voor u op een rijtje.

Wat houdt een lineaire hypotheek in?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij u gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. U lost uw lineaire hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat u elke maand aflost, hangt af van de hoogte van het totale bedrag en de looptijd van de hypotheek. Omdat u elke maand een deel aflost, neemt uw hypotheekschuld elke maand af. Het gevolg hiervan is dat de hypotheekrente die u moet betalen gedurende de looptijd ook afneemt! Dat komt omdat u de rente betaalt over de resterende schuld. Hoe kleiner de hypotheek wordt, hoe minder rente u hoeft te betalen. Het nadeel hiervan is dat het fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb, met een hoge hypotheek, heeft u veel renteaftrek. Dit is later dus minder.

Wat zijn de kenmerken van een lineaire hypotheek?

  1. Een lineaire hypotheek heeft een vaste einddatum
  2. U lost tijdens de looptijd elke maand hetzelfde bedrag af
  3. U heeft zekerheid dat u de lineaire hypotheek aflost
  4. Een lineaire hypotheek begint met een hoge aflossing en rente in het begin en daalt langzamerhand.

 

Is een lineaire hypotheek geschikt in 2021?

In 2021 geldt dat er 100% van de woningwaarde kan worden geleend. Dit betekent dat u eigen geld nodig hebt om een woning te kopen. Een geldverstrekker berekent uw hypotheek op basis van uw inkomen, uw financiële verplichtingen (bijvoorbeeld studieschuld of alimentatie), de marktwaarde van de woning die u wilt kopen en de rente. Bij een lineaire hypotheek geld dat u in het begin meer aflost dan richting het einde van de hypotheek. U zult dus genoeg eigen gespaard geld moeten hebben, of meer geld moeten lenen bij familie of vrienden. Wij raden u aan een hypotheekadviseur te spreken over uw mogelijkheden.

Vesta Makelaars als uw aankoopmakelaar in Almere

Als u eenmaal weet welke hypotheek u van plan bent te nemen, kunt u op zoek gaan naar uw toekomstige woning. U kunt dit alleen doen, of een aankoopmakelaar inschakelen. Vindt het wiel niet opnieuw uit, maar laat Vesta Makelaars uw toekomstige woning in Almere vinden! Wij vinden het zeer jammer dat wij u de hand niet kunnen schudden wanneer wij elkaar leren kennen, maar we zijn blij dat we u kunnen verder helpen met al uw woonwensen. 2021 biedt nieuwe kansen voor u op de woningmarkt en wij hopen uw helpende hand (op anderhalve meter) te zijn dit jaar. Schroom niet en neem contact met ons op.