De Nederlandse economie kreeg het tweede kwartaal van 2020 een zware klap te verduren vanwege de corona-uitbraak en de opvolgende lockdown periode. Desondanks liet de gemiddelde huizenprijs een mooie plus zien. De cijfers zijn te vinden in de ​rapportage ​van makelaarsvereniging NVM. Huizenprijzen, zoals u weet, worden bepaald door plaatselijke factoren. Daarom nemen wij, van Vesta Makelaars, een kijkje in de huidige Nederlandse huizenmarkt en zoomen we in op Almere.

De huizenmarkt in Almere 2019/2020

Als we naar de huizenprijzen kijken in heel Nederland, zien we dat deze met bijna 9 procent gestegen zijn in het tweede kwartaal van 2020 vergeleken met het tweede kwartaal in 2019. Wel lijkt het erop dat de grote steden in de Randstad minder hard gaan dan gebieden daarbuiten. Zo stijgt Amsterdam met ‘maar’ 4,9 procent. In vergelijking met Almere valt deze stijging mee, Almere stijgt namelijk met 14,8 procent. Veruit de grootste stijging van alle regio’s in vergelijking tot het jaar daarvoor.

Wanneer we het eerste kwartaal van 2020 vergelijken met het tweede kwartaal, is de stijging in Almere minder fors. Het gaat om 5,9 procent, nog steeds hoog in vergelijking tot Amsterdam, die een daling kent van de gemiddelde huizenprijs met 2,8 procent. Het lijkt erop dat de lockdown de woonwensen van huizenkopers heeft aangepast. Het is aanzienlijk makkelijker om in een 1,5-metersamenleving te leven buiten de grote, drukke steden.

Wat betekent dit voor u?

Dat de huizenprijzen stijgen in Almere moet u niet tegenhouden om op zoek te gaan naar uw droomhuis. Ondanks de lichte piek tijdens de Covid-19 crisis, is de ​hypotheekrente historisch gezien nog zeer laag. Ook heeft de stijging in Almere deels te maken met de ‘inhaalvraag’ die vanuit Amsterdam komt. De krapte op de huizenmarkt blijft natuurlijk een rol spelen, maar met een goede makelaar aan uw zijde moet het lukken. Ook werd op Prinsjesdag 2020 duidelijk dat de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft voor starters op de woningmarkt. Dit geldt voor alle huizenkopers onder de 35, als zij zelf in het gekochte huis gaan wonen. Huizenkopers die onder deze groep vallen, komen dus een stuk goedkoper uit! U zult dus moeten afwegen wat voor u het beste uitkomt.

Vesta Makelaars als helpende hand!

2020 staat in het teken van verandering. Onze manier van doen en laten is veranderd en zo ook het kopen of verkopen van een huis. Wij vinden het zeer jammer dat wij u de hand niet kunnen schudden wanneer we elkaar leren kennen, maar we zijn blij dat we u kunnen verder helpen met al uw woonwensen. In deze tijd kunt u op de huizenmarkt een helpende hand (op anderhalve meter) goed gebruiken! Heeft u hulp nodig bij het afwegen van uw keuzes en heeft u standvastige makelaars nodig? Schroom niet en neem ​contact ​met ons op.