Krapte op de huizenmarkt is een feit, maar hoe moet u bieden op een huis in Almere in deze krappe tijd? Het kan zo zijn dat u meerdere malen net niet een woning heeft weten te bemachtigen. Extra zuur als het ook de perfecte woning voor u zou zijn geweest. De vraag is natuurlijk: Hoe moet ik bieden op een huis in Almere en dit huis ook echt krijgen? Moet u dan simpelweg ver overbieden of zijn er andere manieren om uw droomhuis te winnen? Wij, van Vesta Makelaars, helpen u graag verder.

“Hoeveel moet ik boven de vraagprijs bieden?”

Het CBS geeft aan dat bij 1 op de 20 woningen de verkoopprijs meer dan 10 procent boven de vraagprijs ligt! In Amsterdam wordt gemiddeld 5 procent boven de vraagprijs geboden. Gelukkig is dit in Almere een stuk minder, de gemiddelde vraagprijs voor een woning in Almere is iets meer dan 1 procent. Dit gemiddelde geeft een indicatie voor wat u kunt bieden, maar wat u eindelijk biedt hangt natuurlijk af van de woning. De prijs per vierkante meter geeft een redelijke schatting van de waarde van de woning. Wat u ook kunt doen is mensen in de buurt aanspreken die een ‘verkocht’ bordje in de voortuin hebben staan. Misschien kunnen zij u vertellen voor hoeveel zij hun woning verkocht hebben. U zou ook nog de gegevens kunnen opvragen bij het Kadaster!

Weet wat u maximaal wil betalen!

Kijk goed naar welk type huis u wil, analyseer de prijzen en maak een overzicht van hoeveel u ongeveer denkt te besteden aan uw droomhuis. Daarnaast is het handig om met een financieel adviseur te zitten en de mogelijkheden in kaart te brengen. Wees er ook bewust van dat er kosten voor een verbouwing bij kunnen komen! Het is altijd handig om geld achter de hand te houden voor onvoorziene kosten. Het gevaar in tijden van een krappe huizenmarkt is dat er te veel overboden wordt. Logisch, iedereen wil uiteindelijk een mooi huis, maar u wilt geen spijt hebben als te veel overbiedt!

 

Overbieden is een risico!

Dat overbieden een risico met zich meebrengt wist u natuurlijk al, maar wist u ook dat de bank maximaal 100% van de taxatiewaarde financiert als u leent? Het verschil dat u te veel overbiedt, is dus voor eigen rekening. Dat betekent dat overbieden alleen aan te raden is als u ook veel eigen geld kunt insteken. Het kan zelfs zo zijn dat de taxateur vindt dat het huis waarop u overboden hebt, niet meer waard is dan de vraagprijs! Het kan dus een nog duurdere rekening worden dan verwacht.

Zorg voor een kort financieringsvoorbehoud om meer kans te maken

Wat iedere verkoper (vaak) het liefste wil, is het snel afhandelen van de koop. Het verkopen van een woning is namelijk een extra baan, naast alle dagelijkse taken. Daarom is het handig om hierop in te spelen als koper. Over het algemeen krijgt de koper een periode van zes weken om de hypotheek en alles daaromheen te regelen. Bent u instaat de verkoper een korter financieringsvoorbehoud te bieden? Dan kan dat zo de doorslag geven in hun keuze! Het komt zelfs voor dat de verkoper een lager bod accepteert met de voorwaarde van een korter voorbehoud. Maar hoe kunt u dit garanderen? Als u een korter financieringsvoorbehoud wilt bieden, moet u zorgen dat alles rondom uw hypotheek al min of meer geregeld is. Het is handig om dit met uw hypotheekadviseur te bespreken voordat u dit als voorwaarde benoemt!

Een aankoopmakelaar in Almere

Een huis kopen in Almere kan ook zonder makelaar, maar in tijden zoals deze, waar er krapte heerst op de woningmarkt en een fijn huis hebben steeds belangrijker wordt (met al dat thuiswerken) is een aankoopmakelaar misschien wel de beste investering die u kunt maken. Wij van Vesta Makelaars, kunnen door onze jarenlange ervaring inschatten wat u het beste kunt bieden. Daarnaast weten wij waar beweging zit in de huizenmarkt in Almere, waar de nieuwste woningen aangeboden worden en hoe een snelle woningaankoop gestimuleerd kan worden. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar uw droomwoning. Toch zal u in het begin voornamelijk bezig zijn met het wiel opnieuw uitvinden, in de tussentijd blijft de woningmarkt namelijk zijn gang gaan. Schroom niet en neem contact met ons op.