“Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een woning in Almere in 2021?” Goede vraag! Allereerst wensen wij van Vesta Makelaars u een gelukkig nieuwjaar toe en ook uw toekomstige droomwoning! Voordat u op woningjacht gaat, is het handig om te weten wat er zoal is veranderd op de woningmarkt in 2021. In dit artikel verzamelen wij alles wat u moet weten als u in 2021 een huis wilt kopen in Almere.

Nog geen 35 jaar en u wilt een huis kopen in Almere? De overdrachtsbelasting is voordeliger voor u!

Het welbekend dat starters in de laatste jaren moeite hebben gehad om aan een huis te komen. Krapte op de woningmarkt en de huizenprijzen waren hier de oorzaak van. Daarom worden starters tot 35 geholpen door het kabinet. Kopers onder de 35 jaar hoeven namelijk niet meer 2% overdrachtsbelasting te betalen over de koopsom van het huis. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de koper zelf in het huis zal gaan wonen. Mocht de koper niet in het eigen huis gaan wonen, maar het als tweede huis willen gebruiken, dan stijgt de overdrachtsbelasting juist! Voor deze kopers geldt dat de overdrachtsbelasting 8% is.

Huizen boven de €400.000 vallen buiten de regeling.

Er is een reden waarom we zeggen dat de overdrachtsbelasting ‘voordeliger’ wordt in plaats van ‘afgeschaft’ wordt voor kopers onder de 35 jaar. Er zit namelijk een addertje onder het gras. De volledige vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers onder 35 jaar geldt namelijk maar tot 1 april 2021. Vanaf 1 april geldt namelijk dat huizen boven de € 400.000 niet onder de regeling vallen. Dus mocht u, als onder de 35-jarige starter op de woningmarkt, een huis willen kopen van €400.000? Dan raden wij u aan dit voor 1 april geregeld te hebben, want de regeling geldt dan niet meer voor u. Kopers die een huis willen van onder de €400.000 hoeven zich geen zorgen te maken. Voor hen geldt de regeling dus nog wel.

 

Een ‘makkelijke hypotheek’ is mogelijk in 2021

Als u een huis koopt in Almere in 2021, dan is het fijn om te weten dat het makkelijker zal zijn om een hypotheek te krijgen. De regels zijn namelijk iets versoepeld! Ook voor huizenbezitters verandert er wat op het gebied van belastingen. Benieuwd? In ons artikel “Prinsjesdag 2020: de woningmarkt voor huizenbezitters in Almere” kunt u hierover lezen.

 

Tweeverdieners mogen meer lenen

In 2020 gold de regel dat tweeverdieners die een huis willen kopen, hun tweede inkomen voor maximaal 80% mochten meerekenen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Dit percentage stijgt in 2021 naar 90%. Dit betekent dat u in 2021 makkelijker een hypotheek kunt krijgen, terwijl dat in 2020 misschien moeilijker zou zijn geweest. Door deze maatregel kunt u nu duizenden euro’s meer hypotheek krijgen, wat uw kansen op de woningmarkt een nodige boost kan geven.

Studieschuld weegt minder zwaar mee

We zijn nog niet klaar met het goede nieuws, vanaf 2021 geldt namelijk dat uw studieschuld minder effect zal hebben op uw maximale hypotheekbedrag dan in 2020. Hoe aanzienlijk deze verandering zal zijn hangt af van de studieschuld.

WOZ-waarde stijgt maar het eigenwoningforfait daalt

Wat u het liefst heeft is een hoge verkoopwaarde van uw huis. Wat u niet wilt is een hoge WOZ-waarde, die is het liefst zo laag mogelijk. Verschillende belastingheffingen zijn namelijk afhankelijk van deze waarde, zoals de waterschaps- en de onroerendezaakbelasting. Dit jaar stijgt de WOZ-waarde met ongeveer 6% tot 8%. Daarnaast is het eigenwoningforfait, de belastingheffing voor huiseigenaren, afhankelijk van de WOZ-waarde.

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is het bedrag dat de Belastingdienst bij uw inkomen optelt in uw belastingaangifte. Meer weten over het eigenwoningforfait en hoe u het kunt berekenen? De Belastingdienst legt het u stapsgewijs uit. Het eigenwoningforfait gaat in 2021 omlaag van 0,6 naar 0,5%. De stijging van de WOZ-waarde, zorgt ervoor dat ook het eigenwoningforfait omhoog gaat. Omdat het percentage van 0,6 naar 0,5% daalt, wordt de verhoging dus iets beperkt.

 

Het energielabel wordt duurder

Bent u van plan uw woning te verkopen in 2021? Dan moet u bij de verkoop van uw woning verplicht het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Dit nieuwe label is tien jaar geldig. De kosten van dit nieuwe energielabel zijn fors gestegen in 2021. In 2020 kostte de online aanvraag van een energielabel minder dan €10,-. In 2021 kost dit ongeveer €190,–€ 250,- voor eengezinswoning! De kosten van een energielabel voor een appartement zullen ongeveer € 190,– €225,- zijn. Het nieuwe label zal vanaf 2021 bepaald worden door een energiedeskundige, die uw woning komt bezoeken en niet meer online dus.

Hypotheekrenteaftrek daalt in 2021

Bent u huizenbezitter en is uw bruto inkomen hoger dan € 68.507? Dan geniet u in 2021 van minder fiscaal voordeel over de betaalde hypotheekrente. In 2020 mocht u de hypotheekrente nog aftrekken tegen een tarief van 46%. Dit is 43% in 2021. Mooi meegenomen dus!

Vesta Makelaars, uw aankoopmakelaar in Almere

In tijden zoals deze kunt u een aankoopmakelaar goed gebruiken. Wij vinden het zeer jammer dat wij u de hand niet kunnen schudden wanneer we elkaar leren kennen, maar we zijn blij dat we u kunnen verder helpen met al uw woonwensen. 2021 biedt nieuwe kansen voor u op de woningmarkt en wij hopen uw helpende hand (op anderhalve meter) te zijn dit jaar. Schroom niet en neem contact met ons op.