Op een woning in Almere overbieden, of toch naar een huizenveiling in Almere? – De competitie op de woningmarkt in Almere (en de rest van Nederland) heeft wat weg van een veiling. Overbieden is geen uitzondering meer, maar de normaalste zaak op de wereld. Daarom is snel handelen en creatief denken belangrijk voor iedereen die op zoek is naar een woning in Almere. Wij, van Vesta Makelaars, willen u informeren over een van deze creatieve oplossingen, namelijk een huizenveiling. Want overbieden doet u toch al!

Wat is een huizenveiling in Almere?

Hoe een huis in Almere ‘normaal’ wordt verkocht.

De meeste mensen kopen een huis op de ‘normale’ manier. Een verkoper verkoopt zijn huis en de koper koopt dit van de verkoper over. De koper neemt contact op met de verkoper via zijn of haar makelaar, of direct, als het huis in Almere zonder verkoopmakelaar wordt verkocht. De koper bezichtigt het huis in Almere twee a drie keer en besluit een bod uit te brengen. Dit wordt ook wel een onderhandse verkoop genoemd en is de meest voorkomende manier van huizenverkoop.

Kort samengevat zijn de belangrijkste punten bij een normale huizenverkoop in Almere:

 • Onderling overleg tussen de koper en verkoper (met eventueel ondersteuning van een makelaar).
 • Het is (over het algemeen) een besloten gebeurtenis.
 • Beide partijen zijn vrij om afspraken te maken.
 • De prijs wordt onderling besproken.
 • De afspraken worden opgenomen in een koopakte.
 • De verkoop wordt pas openbaar nadat de akte is vastgelegd in het kadaster.

Hoe werkt een huizenveiling in Almere.

De ‘normale’ verkoop van een huis in Almere (zoals boven omschreven) is dus geheel tussen verkoper en koper, totdat de akte in het kadaster wordt opgenomen. Een huizenveiling is openbaar en dus voor iedereen. Het is belangrijk dat u weet over welke veiling het gaat, zodat u uw bedragen kunt afstemmen op de situatie. Er zijn vier verschillende soorten huizenveilingen:

 1. Executieveilingen (gedwongen verkoop van een huis in Almere)
 2. Vrijwillige veiling  (veilingvoorwaarden opgesteld door de notaris)
 3. Beslaglegging (vonnis van de rechter, of notariële akte van betalingsverplichting)
 4. Openbare inschrijving

Executieveilingen (gedwongen verkoop van een huis in Almere)

Vaak kan de eigenaar van het huis dat wordt geveild niet meer voldoen aan de maandelijkse hypotheeklasten, waardoor de schuldeiser besluit een deel van de openstaande schuld terug te vorderen middels een openbare executieverkoop.

Vrijwillige veiling (veilingvoorwaarden opgesteld door de notaris)

Zoals de naam al aangeeft, vindt een vrijwillige huizenveiling op vrijwillige basis plaats. De eigenaar verwacht meer te kunnen verdienen aan een veiling, dan aan het verkopen van zijn of haar woning via de ‘normale’ weg. Het idee is dat het huis sneller en tegen een hogere prijs verkocht kan worden tijdens een veiling.

Beslaglegging (vonnis van de rechter, of notariële akte van betalingsverplichting)

Dit is eigenlijk hetzelfde als de executieveiling, alleen niet vereist door de hypotheekverstrekker, maar door een andere schuldeisende partij.

Openbare inschrijving

Dit is een veiling waarbij u zich vooraf moet inschrijven bij de notaris met een inschrijfbiljet. Dit veilingbiljet wordt in een gesloten envelop geleverd om de geheimhouding te garanderen. Op dit veilingbiljet schrijft u uw bod uit en er wordt geen inzetpremie uitgeloofd.

Kort samengevat zijn de belangrijkste punten bij een huizenveiling in Almere:

 • De tijd en plaats zijn vooraf bepaald.
 • Er bestaan meerdere soorten openbare veilingen.
 • Bij huizenveilingen geldt, prijs per opbod.
 • De voorwaarden liggen vast, alleen de prijs is nog niet besloten.
 • Een huizenveiling in Almere is een openbare gebeurtenis. 
 • De verkoop wordt vooraf aangekondigd.
 • De veiling wordt ondersteund door een EVM-makelaar.
 • Er vier soorten openbare veilingen: executieveilingen, vrijwillige veilingen, beslagleggingen en openbare inschrijvingen. Het meest voorkomende type is de executieverkoop

Op een woning in Almere overbieden, of toch naar een huizenveiling in Almere?

Veel mensen vinden hun droomhuis door een goede verkoopmakelaar in Almere in te schakelen, maar er zijn ook genoeg mensen die hetzelfde bereiken via een huizenveiling. Wij, van Vesta Makelaars, zien in dat beide manieren goed kunnen werken. Wel is het zo dat u bij de ‘normale’ manier, nog een zeggen heeft over de aankoopvoorwaarden. Bij een huizenveiling in Almere zijn deze al bepaald en moet u besluiten of u instemt of niet. Daarnaast kunnen de prijzen zeer hoog oplopen tijdens een huizenveiling, maar tegenwoordig is dit ook niet anders op de huizenmarkt. 

Vesta Makelaars, uw makelaar in Almere

Wij hopen dat deze informatie u helpt in uw keuze. Mocht u kiezen voor de ‘normale’ manier van een huis kopen of verkopen, dan bent u aan het goede adres bij Vesta Makelaars. Vesta Makelaars helpt u graag uw woning in Almere voor een mooie prijs te verkopen of de juiste woning te vinden. Vesta makelaars biedt een aantal pakketten waar u uit kunt kiezen. Onze Funda beoordeling is momenteel 9.3, wat niet alleen onze expertise bewijst, maar ook onze klantvriendelijkheid! Neem contact met ons op!